Minőségi hallókészülékek Svájcból

Bernafon ChannelFree™

csatornamentes technológia


Az egyedülállóan csak a svájci Bernafon hallókészülékekben működő csatornamentes jelfeldolgozás biztosítja, hogy a hallókészülék viselő a beszéd legkisebb részletét is meghallja, és ezáltal a lehető legjobb legyen a beszédértése. Természetes hangzást nyújt, torzításoktól mentes, és minden helyzetben támogatja viselője kommunikációját.

A ChannelFree™ technológia folyamatosan módosítja az erősítést anélkül, hogy a jelet csatornákra vagy sávokra szabdalná. A legtöbb kompressziós rendszer a szótagok szintjén, vagy annál is lassabban dolgozik. Az egyes szavak és szótagok viszonylag állandó szinten maradnak. Ha azonban a fonémák szintjén vizsgálódunk, az egyes fonémák között óriási különbségeket tapasztalunk. Ennek oka, hogy egyes fonémák, pl. a magánhangzók zöngésednek és hangosak, míg mások, pl. a magas frekvenciájú mássalhangzók nem zöngésednek, és halkak. Ezeket a halkabb, zöngétlen mássalhangzókat a nagyothallók nem tudják érzékelni, így félreérthetik a beszédet. 

Minden hallókészülék kompressziót alkalmaz, melynek köszönhetően a halk hangok több erősítést kapnak, mint a hangosak. A többi hallókészülék esetében a lassabb feldolgozás azt eredményezi, hogy a beszéd minden eleme azonos mértékben kerül felerősítésre. A ChannelFree™ azonban minden bejövő jelet a rá jellemző jelszinten elemez, és másodpercenként 20.000-szer állítja be az erősítést, így minden egyes fonémát külön erősítéssel lát el. 

Szótag kompresszió a csatornaelvű hallókészülékeknél
A szótagok általában állandó időbeli jelszinten maradnak. Ha összehasonlítjuk a "vi" és a "no" szótagot, láthatjuk, hogy nagyon hasonló az intenzitásuk. A csatornaelven működő hallókészülékek mindkettőhöz ugyanakkora erősítést adnak. Ennek eredményeképpen a fontos "v" és "n" elvész, míg a magánhangzók "i" és "o" hangsúlyosak lesznek.

Fonéma kompresszió ChannelFree™ jelfeldolgozással
Az "e" és "t" fonémák közti szintkülönbség meglehetősen nagy.
A ChannelFree™ gyors működésével minden egyes fonémát pontos erősítéssel lát el.

A ChannelFree™ precíz időbeli felbontásának köszönhetően a beszéd egyetlen eleme sem vész el többé.

A hagyományos rendszerek a bejövő audio jeleket különböző szűrők segítségével csatornákra bontják. A jelek újbóli összeállítása megszakíthatja folytonosságukat, mely rosszabb hangminőséget eredményez.
A csatornaelven működő rendszerek az egyes csatornákon belüli frekvenciákhoz csak ugyanazt az erősítést engedik hozzáadni; ennek következtében "lépcsőfok" hatás keletkezik.
A ChannelFree™ technológiával működő hallókészülékekkel lehetővé válik, hogy minden egyes frekvenciához külön erősítést állítsunk be, mellyel sima átmenet érhető el a frekvenciák között. A ChannelFree™ segítségével az egyes ellenőrzési pontok közti erősítés beállítás egyenletes választ ad a teljes frekvenciatartományban.


Az eredmény: tiszta és természetes hangzás kompromisszumok nélkül.